Het jaar 2022 heeft haar langste tijd gehad. Ook de herfst nadert haar eind. Een prachtige herfst. Veel zon en hoge tempraturen. Ook nu weer warmterecords. Er lijkt geen eind aan te komen. De oktobermaand was in Europa de warmste maand ooit gemeten. De temparaturen waren in bijna heel Europa twee graden hoger dan gemiddeld tussen 1991 en 2020.

Een warme zomer, met nauwelijks regenwater, geeft vaak een mager jaar aan eikels, beukennootjes en kastanjes. Maar niets is minder waar. De vele zonuren hebben voor veel energie gezorgd. Daardoor aan de eiken en beuken veel vruchten. Niet alleen veel eikels, maar ook erg groot. En nagenoeg alle dopjes van de beuk zijn gevuld met twee nootjes. Er zijn nauwelijks lege hulsjes.


De overdaad aan eikels, beukennootjes en kastanjes is vooral goed nieuws voor wilde zwijnen, die gek zijn op de vruchten. In Drenthe zijn (officieel) geen zwijnen, maar ook voor reeën, herten, muizen, gaaien, vinken, houtduiven, eenden en eekhoorns zijn eikels en beukennootjes een lekkernij.


Daarentegen gaven de grote eikels en kastanjes ook narigheid. Sommige automobilisten kregen de schrik van hun leven. Vooral wanneer de wind even aantrok, kwamen de grote vruchten in salvo’s naar beneden. Zeker in een ‘eikenrijke’ provincie als Drenthe. Niet alleen harde knallen op daken van huizen en schuren, maar ook op geparkeerde en passerende auto’s. Gevolg: grote deuken. Dus werk aan de winkel voor de schadeherstellers. Die hadden het er druk mee. Maar heel vervelend voor de autobezitters.

In De Driemaster was de herfstsfeer ook te merken. Het atrium was prachtig versierd. Een kist met herfstvruchten, zoals kalebassen en pompoenen. En andere kleurige attributen die de herfst voorstellen. En af te leiden aan de laarzen en paraplu’s, een herfst met misschien ook wind en regen.

De herfstmaand november staat ook bekend als de slachtmaand. In deze maand werd op boerderijen vroeger vaak een varken geslacht. Als voedselvoorraad voor de komende winter. Een andere traditie: het bakken van oliebollen wanneer de aardappelen geoogst waren. Als beloning voor het harde werken.

En natuurlijk staat er met Oud en Nieuw een schaaltje oliebollen op tafel. Maar waarom ook dan? Dit omdat de winter vroeger een barre tijd was. Arme mensen mochten in de tijd tussen Kerst, Oud en Nieuw en Driekoningen langs de deur gaan om mensen fijne feestdagen te wensen of om een liedje te zingen. Als bedankje kregen ze dan een oliebol.

Bestuurszaken. Op 4 november hebben we met onze bewoners een gourmetavond gehad. Erg geslaagd en gezellig. Door de muziekale begeleiding van Jan Bakker op z’n accordeon, zat de stemming er goed in.

Allerlei soorten lekkernijen werden gebakken. Speklapjes, worstjes, champignons, uitjes en nog veel meer. Ook sausjes, voor een deel door een bewoner gemaakt en kippenlevertjes, ontbraken niet.

Dank aan de vrijwilligers en zorgmedewerkers. Mee door hun hulp was het voor de bewoners een fijne avond.

Op 7 december zullen we weer vergaderen. Eén van de agendapunten is onze website. Die is toe aan een opfrisbeurt. Ook de indeling zal aangepast worden. We houden u op de hoogte.

Op 13 december gaan we met een aantal vrijwilligers kniepertjes bakken. Voor onze bewoners en de verkoop. Om onze kas wat te spekken. Bewoners helpen mee. Zij zullen de zakjes voor de kniepertjes klaarmaken. Het worden volgens een oud recept zeker heerlijke kniepertjes!!

December. Een maand met gezellige gebeurtenissen. Sinterklaas, kerst en oud- en nieuw. Ook een moment om terug te blikken naar wat er is gebeurd het afgelopen jaar. Het is een roerig jaar geweest. Met voor ieder persoonlijk diepte- en hoogtepunten. Toch zijn er veel dingen die ons bezig houden. Maar we wensen dat u de feestdagen in een hartverwarmende sfeer mag vieren. En hopen dat het voor iedereen een gelukkig, vrij en vredevol nieuw jaar mag worden.

Als bestuur wensen wij onze bewoners, hun familieleden, vrijwilligers, zorgmedewerkers en alle lezers hele fijne feestdagen toe.

Een hartelijke groet, mede namens Fenny, Anneke en Ingrid.

Henk Pranger.