In Europa en wereldwijd volgde deze zomer het ene weersextreem op het andere. Zoveel contrast in één zomer is heel bijzonder. In Nederland was dit seizoen juist, gemeten over de drie zomermaanden, tamelijk gemiddeld. Juni was recordzonnig, warm en droog, juli en augustus waren juist weer nat, maar wat betreft de hoeveelheid zon en temperatuur normaal. Vergeleken met de rest van de wereld zou je kunnen zeggen dat “Nederland de dans is ontsprongen”.

Hoewel wij deze zomer niet als bijzonder “mooi” hebben ervaren, was het volgens het KNMI toch een “zeer warme en zonnige zomer”. De gemiddelde temperatuur was 18,4 graden. Dat is bijna een graad warmer dan het langjarig gemiddelde van 17,5 graden. Wereldwijd is het met afstand de warmste zomer ooit gemeten. Op aarde was de zomertemperatuur gemiddeld 16,77 graden. 0,66 graden hoger dan het gemiddelde in de jaren daarvoor. En zoals het lijkt doet september daar “nog een schepje boven op”. In het nieuws, op het moment dat ik dit schrijf: volle stranden, hitte op scholen en honden in het zwembad, kortom de zomer is terug. Het lijkt erop dat de komende dagen alle hitterecords weer worden doorbroken.
Zoals ik in een eerdere editie van Scheepsberichten al heb verteld, is één van mijn hobby’s het beschermen van akker- en weidevogels. Wij doen dat in- en rond Zwiggelte. Het is prachtig nesten te vinden en die te beschermen. Maar dikwijls ook frustrerend als een gevonden nest is leeg geroofd.

2023 is uitgeroepen tot het jaar van de scholekster. Het aantal van deze vogels gaat snel achteruit. Dus hebben wij extra aandacht besteed aan het beschermen daarvan. Scholeksters zijn stevig gebouwde, zwart-witte steltlopers die vaak aan de kust, maar ook algemeen in het binnenland worden aangetroffen. De snavel van de scholekster slijt hard maar groeit ook hard. Hij kan veranderen van vorm door het voedsel. Zo wordt de snavel puntiger als een scholekster in de zomer naar emelten en wormen prikt. Aan de kust eten scholeksters in de winter schelpdieren, zoals kokkels. En dan wordt de snavel stomper, omdat ze hem gebruiken als beitel.
Aan de kust maken scholeksters hun nest dikwijls in kiezels of schelpen bij het strand of de dijk. Op het land vaak in grind op platte daken. Als extra bescherming is een broedplatform bedacht. Een ondiepe bak van ca. 60x60 cm, geplaatst op een paal. Voorzien van een opstaande rand, gevuld met een laagje kiezels of schelpen. Ook in ons gebied komt de scholekster voor. Vorig jaar was het nest van een scholeksterpaartje tot 2x toe leeg geroofd. Daarom is besloten een proef met het broedplatvorm te doen en die te plaatsen in een sloot. Veilig voor vossen en andere roofdieren.
Om te kijken wat er met het broedplatform zou gebeuren is een wildcamera bij het broedplatform geplaatst. Op de beelden van de camera is te zien dat alleen kraaien, buizerds en een enkele kerkuil gebruik hebben gemaakt van het broedplatform om te rusten. Maar helaas geen scholeksters. Jammer, maar we blijven volhouden. Volgend seizoen een nieuwe poging.

Ook nieuw dit jaar is, dat een strook grond is ingezaaid met een mengsel van kruiden en bloemen voor de ondersteuning van o.a. patrijzen en fazanten. De verschillende soorten bloemen en planten trekken veel andere vogels, vlinders en insecten aan, wat goed is voor de biodiversiteit. De resultaten zijn positief en zichtbaar. Met een drone is de akker verkend en zijn bijzonderheden gefotografeerd. Een fazant op een nest met 10 eieren en ook een aantal patrijzen. De patrijzen is goed nieuws, want het aantal daarvan is de laatste jaren sterk afgenomen. Op de foto een partijs tussen de bloemen.Bestuurszaken.

Het verslag van onze activiteiten over 2022 en de financiële verslagen zijn op de website gepubliceerd. Die kunt u daar inzien.

Dit jaar doen we voor het eerst mee met Rabo ClubSupport. De Rabobank geeft ieder jaar een deel van het resultaat terug aan clubs, verenigingen en stichtingen. En helpen die daarmee om hun ambities waar te maken. Via een stemcampagne kon je stemmen op je favoriete club. Het aantal stemmen is bepalend voor het bedrag dat door de Rabobank wordt uitgekeerd. Hoe meer stemmen, hoe hoger het bedrag. Begin oktober wordt bekend of wij een bedrag ontvangen en hoeveel. Spannend!

Om de sfeer in de huiskamer te vergroten is het verzoek ontvangen voor een vloerkleed. In de vorm van een sticker in verband met valgevaar. Dit verzoek hebben wij gehonoreerd. Het vloerkleed, de sticker is ondertussen in de huiskamer aangebracht. Wij hopen dat dit bijdraagt aan een meer huiselijke sfeer.


Voor 2023 hebben we voor de bewoners nog een aantal activiteiten in petto. In oktober, op de dag van de ouderen, komt er een fotograaf in De Driemaster. Iedere bewoner die dat wil, kan dan een mooi portret van zichzelf laten maken op kosten van onze Stichting.

In november wordt er een gourmetavond voor de bewoners georganiseerd. En in december is een bezoek aan de Orchideeënhoeve in Luttelgeest gepland. Je waant je daar in een junglepark met flamingo’s, rond fladderende vlinders, uit je hand etende papegaaien en nog veel meer. We hopen dat de bewoners aan al deze activiteiten veel plezier beleven.
Dit is het voor nu.  Wij wensen onze bewoners, hun familieleden, vrijwilligers, zorgmedewerkers en alle lezers een hele fijne herfst toe.

Een hartelijke groet, mede namens Fenny, Anneke, Ingrid en Marten.

Henk Pranger.