Het prachtige nazomerweer lokt veel mensen naar buiten. Ook duo-fiets-vrijwilliger Peter van Adrichem (69) van Zorgcentrum De Driemaster heeft afgesproken om met een bewoner een eindje te gaan fietsen. Minstens 1 keer per week fietst hij met 2 bewoners zo’n 3 kwartier door bos en buitengebied van Smilde. Uiteraard alleen als het weer goed is. Dat houdt in de praktijk in dat vooral in het voorjaar en in de zomer wordt gefietst maar ook, zoals nu, in het vroege najaar. ‘Ouderen hebben het gauw koud’, zegt Peter die dit vrijwilligerswerk nu zo’n 3 jaar doet. En met veel plezier. En dat is aan hem te zien. ‘Ik houd dus terdege rekening met de temperatuur.’ Er is veel belangstelling voor een fietstochtje. ‘Ik heb een lijst met 23 namen van bewoners, die ik zoveel mogelijk om de beurt mee wil nemen’, merkt Peter op. Samen met nog een vrijwilliger is hij verantwoordelijk voor deze klus. ‘Het zou mooi zijn als we er nog een paar vrijwilligers bij zouden krijgen. Want vooral in periodes met veel mooi weer willen we veel vaker kunnen fietsen’. Deze donderdagmorgen is de 91-jarige Driemaster-bewoner Jannie Fransens de gelukkige. Ze heeft voor de zekerheid een vest meegenomen maar volgens Peter zal die waarschijnlijk niet nodig zijn. Het vest gaat achter in het mandje van de fiets.

‘Vorige week had ik een passagier van bijna 100,’ vertelt van Adrichem. ‘Ze vond het prachtig!’ ‘Ik heb genoten!’ zei ze na afloop.

‘Waar praat je nou tijdens zo’n rit over?’ is een voor de hand liggende vraag. Peter zegt dat de gesprekken overal over gaan. Over de stand van de aardappelen. Veel bewoners hebben een agrarische achtergrond. We praten over bloemen in een tuin of aan de kant van de weg. We genieten van een vogel in de lucht of in een boom. Bewoners praten ook graag over hun eigen leven. Wat ze hebben gedaan en waar ze hebben gewoond. Ook over hun voor- en tegenspoed. Hun wel en wee. Peter is geïnteresseerd in zijn duo-fiets-passagiers. Hij is echt een mensen-mens! ‘Gebeurt er wel eens wat bijzonders onderweg?’ Peter vertelt over die keer dat hij een lekke band kreeg. Dat was een probleem! Want dan zit je met een ouder iemand die je niet kunt vragen om te gaan lopen. ’Ik ben toen maar met de fiets aan de hand en de bewoner op haar stoeltje op de fiets gaan lopen. Dat was een flinke tippel!’ Het gebeurt ook wel dat kinderen van bewoners een ritje maken met hun vader of moeder. Ook is het mogelijk dat de duo-fiets wordt gebruikt door familieleden voor niet-bewoners. Dat kost €. 2,50 per dagdeel.

De conclusie is dat deze duo-fiets (met trapondersteuning!) voorziet in een flinke behoefte. De fiets is destijds gefinancierd door de Stichting Vrienden van de Driemaster. Door een subsidie van het Groene Kruis kon enkele jaren geleden de trapondersteuning worden aangebracht. Op deze prachtige donderdagmorgen geniet mevrouw Jannie Fransens met volle teugen. Dat geldt ook voor de ‘chauffeur’ van dienst: Peter van Adrichem.